Impact Story – Freek Matheij

22 november 2023

Freek Matheij is al meer dan 12 jaar een doorgewinterde Arcadis en deelt enkele hoogtepunten van zijn deelname aan Lovinklaan-programma’s. Momenteel bekleedt hij de functie van Global Citizen Development Platforms Director en leidt hij de adoptie van low-code/no-code (LCNC) en AI/ML-platforms bij Arcadis in New York. Freek heeft deelgenomen aan een aantal van onze programma’s, zoals Quest, Global Shapers en Expeditie DNA, en is geen onbekende in de door Lovinklaan gesponsorde programma’s die hem hebben geholpen zijn passie voor technologie te ontdekken bij het revolutioneren van de AEC-industrie.

Freek zegt dat zijn verschillende praktijkervaringen via Lovinklaan hem hebben geïnspireerd om zijn ontdekkingsmogelijkheden uit te breiden. Hij heeft waardevolle ervaring opgedaan op het gebied van digitale transformatie en netwerken, waardoor hij zelfverzekerder is geworden bij nieuwe projecten. Zijn opgedane kennis heeft hem geholpen bij het leiden van diverse teams in zijn vakgebied. Terugkijkend op zijn ervaringen in het verleden, zegt Freek dat een van zijn favoriete momenten het organiseren van het Arcadis Leadership Program was van ons voormalige Lovinklaan programma, Global Shapers, in 2015, wat volgens hem een levensveranderende ervaring was. Het bood hem de kans om vanuit zijn thuisland Nederland te verhuizen, eerst naar Qatar en daarna naar de VS. Elke verhuizing verbreedde zijn culturele reikwijdte en zijn wereldbeeld.

Freek zegt dat zijn verschillende praktijkervaringen via Lovinklaan hem hebben geïnspireerd om zijn exploratiemogelijkheden uit te breiden. Hij heeft waardevolle ervaring opgedaan op het gebied van digitale transformatie en netwerken, waardoor hij zelfverzekerder is geworden bij nieuwe projecten. Zijn opgedane kennis heeft hem geholpen bij het leiden van diverse teams in zijn vakgebied. Terugkijkend op zijn ervaringen in het verleden, zegt Freek dat een van zijn favoriete momenten het organiseren van het Arcadis Leadership Program was van ons voormalige Lovinklaan programma, Global Shapers, in 2015, wat volgens hem een levensveranderende ervaring was. Het bood hem de kans om vanuit zijn thuisland Nederland te verhuizen, eerst naar Qatar en daarna naar de VS. Elke verhuizing verbreedde zijn culturele reikwijdte en zijn wereldbeeld.

Freek zegt dat hij positief is beïnvloed door de steun van Lovinklaan en de toewijding van de stichting om Arcadians te empoweren. “Er is een reden waarom ik al 12 jaar bij Arcadis werk, een eigenschap die uniek is voor mijn generatie; het is de investering in mijn carrière en mijn loyaliteit aan het bedrijf om het beter te maken voor de toekomst,” deelt Freek.

“De Lovinklaan-programma’s motiveren mijn dagelijkse toewijding aan uitmuntendheid en effectiviteit en moedigen me aan om deze waarden te delen met anderen in het bedrijf. Hierdoor bouwen we een netwerk op dat samen groeit en kennis deelt. Veel alumni van het voormalige Global Shapers-programma hebben nu bijvoorbeeld een leidinggevende functie, wat de carrièregroei aantoont die deze programma’s mogelijk maken. Omdat ik zelf Nederlander ben, voel ik me extra trots omdat ik hieraan bijdraag terwijl ik in het buitenland werk”, voegt hij eraan toe.

Om deze redenen raadt Freek andere werknemers aan om optimaal gebruik te maken van deze programma’s om hun vaardigheden en mogelijkheden uit te breiden. Openstaan voor continu leren is de sleutel tot zowel persoonlijk succes als het succes van het bedrijf als geheel, zegt hij.

“De programma’s bereiden Arcadians voor op de toekomst. Hun impact gaat verder dan individuele prestaties; door werknemers te ontwikkelen, verbeteren de programma’s de teams, afdelingen, prestaties en cultuur binnen heel Arcadis. We krijgen samenwerkingsgeest en leiderschapsprincipes waar de hele gemeenschap van profiteert.”

Tot slot benadrukt Freek het belang van het bijscholen van mensen vanuit het perspectief van digitale en kunstmatige intelligentie. Want de realiteit is dat technologie razendsnel gaat, en dat moeten we bijhouden.

Als Lovinklaan Foundation zijn we het daar van harte mee eens.

Blogs