Impact Story – Oscar van der Vaart

19 oktober 2023

Oscar van der Vaart werkt al meer dan 13 jaar bij Arcadis, waarvan 8 jaar bij de business. Oscar is begonnen als Senior Programma & Project Manager en is momenteel Program Director voor Global Transformation and Integration bij Arcadis, gevestigd in Nederland. Gedurende deze periode heeft hij deelgenomen aan verschillende Lovinklaan programma’s, waaronder Quest en onze voormalige programma’s Global Shapers en Global Share Plan.

In dit boeiende Impactverhaal vertelt Oscar hoe de programma’s zijn horizon hebben verbreed en zijn band met Arcadis aanzienlijk hebben versterkt.

Transformatieve ervaringen door Lovinklaan

Oscars deelname aan het Quest-programma was een keerpunt in zijn carrière. Dit programma bood hem een frisse kijk op professioneel asset management, een opkomend vakgebied in de Nederlandse watersector. Het Quest-programma bood hem de unieke kans om een bezoek te brengen aan Londen en Anglian Water, het grootste water- en afvalwaterbedrijf in het Verenigd Koninkrijk, waar hij inzicht kreeg in hun assetmanagementorganisaties. Oscar herinnert zich deze ervaring als volgt: “Toen het mijn beurt was om kennis terug te geven, onthulde ik onze risicobeoordelingsaanpak voor waterbouwkundige constructies. Dit hielp me verbanden te leggen waar ik nog steeds gebruik van maak.”

In 2013 deed Oscar mee aan ons vorige programma, Global Shapers, dat een onuitwisbare stempel drukte op het verloop van zijn carrière. Het programma stelde hem bloot aan de tomeloze energie en samenwerkingsgeest van jonge professionals met verschillende achtergronden. Oscar zegt: “De energie en bereidheid van jonge arbeidskrachten om samen te werken – ongeacht land of achtergrond – inspireerde me om een andere weg in te slaan in mijn carrière.”

Grenzen doorbreken

Oscars deelname aan door Lovinklaan gesponsorde programma’s voedde zijn verlangen om de activiteiten van Arcadis te globaliseren. Hij zag in dat het wereldwijd op een meer permanente manier inzetten van specifieke engineeringkennis voor klanten begint met fundamentele veranderingen in technologie, processen, mindset en gedrag. In de afgelopen 5 jaar heeft hij een cruciale rol gespeeld in de transformatie van het operationele model door de manier van werken te standaardiseren, organisatorische grenzen te doorbreken en een uitgebreid veranderingsprogramma op te zetten gericht op het veranderen van de mindset en het gedrag van Arcadians. “Ik ben trots op waar we staan als organisatie; een volledig operationeel globaal model, waarin we meer samenwerken binnen en tussen business area’s en het wiel minder opnieuw uitvinden”.

Hij benadrukt het belang van het omarmen van wereldwijde ervaringen in ons bedrijf, zelfs als deze niet direct klantgericht zijn: “De mogelijkheid hebben om vaker in het buitenland te werken – met andere ontwerpprincipes en -regels – en deze ervaringen opnemen in je professionele ontwikkeling is de sleutel tot het ontwikkelen van jezelf als een absolute autoriteit in je werkveld.”

Belangrijkste lessen

Een van de vaardigheden van onschatbare waarde die Oscar tijdens het Global Shapers-programma heeft opgedaan, was het vermogen om moeilijke gesprekken te voeren, vooral wanneer er sprake is van culturele verschillen. Deze vaardigheid werd cruciaal bij zijn inzet om de beste resultaten voor Arcadis te behalen en om afstemming tussen teamleden te vergemakkelijken.

Oscar herinnert zich de diepgaande impact die de Lovinklaan-programma’s hadden op zijn netwerk en de bredere Arcadis-gemeenschap. Hij herinnert zich de gesprekken die hij na het werk voerde en die de basis legden voor betekenisvolle professionele connecties en samenwerkingen. “Het maken van professionele connecties en toezeggingen om dat rimpeleffect in onze organisaties te creëren, begon hier. Ik ben blij dat Lovinklaan zulke opmerkelijke programma’s heeft ondersteund, waar velen nog steeds dagelijks de vruchten van plukken.”

Visie voor de Lovinklaan Programma’s

Terwijl Oscar nadenkt over de blijvende impact van de Lovinklaan-programma’s, ziet hij een veelbelovende toekomst voor zich. Hij gelooft dat Lovinklaan zal doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe programma’s die persoonlijke en professionele verbindingen bevorderen. Hij benadrukt het belang van kennisdeling, een fundamentele pijler van groei in de industrie, en spreekt het vertrouwen uit dat de programma’s een gemeenschap van trotse Arcadians zullen genereren die graag willen bijdragen aan de groei en verbetering van het bedrijf.

Blogs