#ChooseToChallenge on International Women’s Day – Giuliana Netto

Als Maatschappelijk Duurzaamheidsdeskundige voor Arcadis Brazilië is gendergelijkheid een van de kernpunten waar ik bijna dagelijks mee werk. Maar als vrouw, zwanger van een dochtertje, betrap ik mezelf erop dat het simpele feit dat je vrouw bent, in veel omstandigheden nog steeds een kwetsbaarheid is.

Hoewel het publieke debat over gendergelijkheid in de loop der jaren aan belang heeft gewonnen, wordt het vaak geassocieerd met gelijke vertegenwoordiging en een eerlijk loon op de werkplek. Veel mensen zijn zich er echter nog steeds niet van bewust dat er zoveel meer is dan gelijkheid op het eerste gezicht lijkt, en het bereiken van gendergelijkheid vereist dat we allemaal proactief opkomen tegen een aantal schendingen van vrouwenrechten die in de huidige maatschappij veel voorkomen.

Ik ben van mening dat het thema van de #ChooseToChallenge voor Internationale Vrouwendag dit jaar precies aangeeft welke actie we moeten ondernemen om vooruitgang te boeken in de strijd voor gelijkheid. Het aanvechten van alle onrechtvaardigheden is van cruciaal belang om extreme schendingen te bestrijden die in landen over de hele wereld plaatsvinden, waaronder vrouwenmoord, sekshandel, seksueel geweld en schadelijke traditionele praktijken, evenals ‘genormaliseerde’ discriminatie zoals stereotypen en vooroordelen – die we vaak dagelijks ervaren. Andere valkuilen die de kloof tussen gelijkheid en mannen nog groter maken, zijn basisrechten waar iedereen recht op zou moeten hebben, zoals onderwijs, informatie, economische empowerment, regelingen voor werk en zorg, politieke participatie, eigendomsrecht en nog veel meer.

De viering van Internationale Vrouwendag biedt ons de kans om alles te eren wat door de beweging voor vrouwenrechten is bereikt en om de kracht van het vrouwelijke te koesteren, maar herinnert ons ook aan de uitdagingen waarmee we dag in dag uit worden geconfronteerd. We blijven negatieve sociale, economische en zelfs milieueffecten zien die vrouwen harder treffen als gevolg van systematische en structurele ongelijkheden. Om deze uitdagingen aan te pakken, moeten we samenkomen om voorlichting te geven en te vechten voor ons recht op echte gelijkheid.

Vandaag vieren we de vrouw om mensen bewust te maken van onrechtvaardigheid en vooroordelen. Hoewel het maar één dag in het jaar is, is het een belangrijke herinnering aan onze dagelijkse strijd. Laten we ervoor zorgen dat het ook morgen nog in onze gedachten is.

 

 

Ga naar de inhoud
Close