Impact Story – Vanessa Hagad

18 september 2023

Vanessa Hagad, die momenteel bezig is met haar overstap naar Arcadis Canada, is al zes jaar een Arcadian. Haar reis met de Lovinklaan Foundation begon toen ze een paar jaar geleden deelnam aan ons vorige programma, Global Shapers, en gaat verder met haar spannende rol als Global Community Engagement Manager voor ons Local Sparks-programma. In deze Impact Story vertelt Vanessa hoe deze programma’s haar professionele groei hebben vormgegeven en haar hebben geholpen blijvende banden op te bouwen met mede-Arcadians over de hele wereld.

Wereldwijde vormgevers: Een transformerende eerste stap

In 2018 begon Vanessa aan haar eerste door Lovinklaan gesponsorde programma, Global Shapers, in Boston, de V.S. Deze kans deed zich voor in de beginfase van haar Arcadis-carrière, slechts een jaar na haar aanstelling bij het bedrijf. De Global Shapers-ervaring was een openbaring en liet haar kennismaken met de wereldwijde aanwezigheid van Arcadis en de diversiteit van de activiteiten.

Vanessa zegt dat een van de meest opmerkelijke aspecten van dit programma de snelheid was waarmee deelnemers konden samenwerken. In een paar dagen tijd combineerden ze hun verschillende vaardigheden om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Deze ervaring leerde Vanessa de kunst van het snel opbouwen van contacten, een vaardigheid die ze nog steeds koestert. Elk team van Global Shapers kreeg de opdracht om met een projectvoorstel te komen om de verschillende business lines van Arcadis onder de aandacht te brengen. De groep van Vanessa koos ervoor om een voorstel te presenteren voor het herstel van een transportknooppunt genaamd “Destination Dalton. Het voorstel ging verder dan de grenzen van het evenement en werd uiteindelijk verder ontwikkeld en zelfs door teamleden gepresenteerd aan de lokale overheid van Dalton in het Verenigd Koninkrijk. Dit toonde echt de kracht van teamwerk in het leveren van uitzonderlijke resultaten.

Vanessa gelooft dat een van de blijvende geschenken van Global Shapers de blijvende verbindingen waren die het heeft gesmeed. Zelfs jaren later heeft ze nog contact met Arcadians die ze tijdens dat evenement ontmoette. Ze beschrijft deze banden als een bewijs van de blijvende waarde van Lovinklaan programma’s in het bevorderen van banden die grenzen en tijd overstijgen.

Prestaties versnellen met Local Sparks

In 2022 sloot Vanessa zich aan bij haar tweede Lovinklaan-programma, Local Sparks, een overkoepelend programma dat de mogelijkheid biedt om een pitch te doen en financiering te ontvangen voor de uitvoering van maatschappelijke en ecologische gemeenschapsprojecten over de hele wereld. Ongeveer een jaar geleden nam Vanessa de parttime rol aan van Global Community Engagement Program Manager voor het programma. Deze functie vereiste dat ze vanuit verschillende tijdzones samenwerkte met haar tegenhanger Vicki Chou in New York. Ondanks de geografische afstand hebben Vanessa en Vicki een harmonieus werkritme gevonden, waarbij ze hun verantwoordelijkheden effectief hebben beheerd om het Local Sparks 2019-2022 Report te publiceren, een bewijs van wat het programma in drie jaar heeft bereikt.

Vanessa’s rol binnen Local Sparks gaf haar ook de gelegenheid om getuige te zijn van de implementatie van twee van de “Accelerator” (lange termijn) projecten in de Filippijnen. Het eerste project heet “MARE! Center” is een duurzame oplossing voor afvalbeheer die bestaat uit een kosteneffectief systeem voor afvalinzameling en een eenvoudig te installeren faciliteit voor materiaalterugwinning. Het tweede project, “Project Alpha”, is een gemeenschapsondersteunend initiatief voor een inheemse bevolkingsgemeenschap, waaronder de bouw van een gemeenschapscentrum voor empowerment. De kennismaking verdiepte haar begrip van de uitdagingen en behoeften van lokale teams, en vormde de basis voor toekomstige Accelerator-aanvragen. “Het was heel inspirerend om met deze teams te werken en uit eerste hand te zien hoe gepassioneerd ze betrokken zijn bij hun lokale gemeenschappen,” zegt Vanessa.

Serendipitous Connections

Vanessa deelde een aantal onverwachte persoonlijke voordelen van haar deelname aan Lovinklaan programma’s met ons. Tijdens haar tijd bij Global Shapers kreeg ze bijvoorbeeld de kans om haar reisschema aan te passen om kostbare momenten met haar familie door te brengen: “Dat Global Shapers dat jaar in Boston was, was heel toevallig voor mij, omdat ik daardoor mijn ouders kon zien, die ik vaak niet zie omdat zij in Chicago wonen terwijl ik in Manilla woon. Op een diep persoonlijk niveau ben ik altijd erg dankbaar geweest voor elke kans om mijn familie te bezoeken. Ook in dit opzicht heeft Arcadis me kunnen laten zien dat ze als bedrijf mensen op de eerste plaats zetten.”

Toen Vanessa vijf jaar later met hetzelfde visum haar medeprogrammamanager Local Sparks in New York ontmoette, zei ze: “Het voelde als een ‘full circle’-moment als afsluiting van mijn Lovinklaan-programma-ervaring.”

Het rimpeleffect

Vanessa gelooft dat de programma’s van Lovinklaan niet alleen individuele transformaties teweegbrengen, maar ook de hele Arcadis-gemeenschap inspireren. Ze zegt dat elk programma zijn eigen unieke “rimpeleffect” genereert dat “mensen geïnteresseerd en enthousiast houdt voor wat Lovinklaan kan bieden om de Arcadis-gemeenschap te ondersteunen.” Deze verhalen betrekken en enthousiasmeren anderen over de mogelijkheden die Lovinklaan biedt om de Arcadis-gemeenschap te ondersteunen.

Vanessa’s boodschap aan alle mede-Arcadians die overwegen deel te nemen aan Lovinklaan-programma’s is duidelijk: zet door en blijf solliciteren. Haar advies?

“Hoe meer je je aanmeldt, hoe beter je de programma’s leert kennen en hoe meer je kunt ontdekken hoe ze het beste bij je passen. Als je dit jaar niet wordt toegelaten, is er altijd volgend jaar nog. En zo niet dit programma, dan zijn er altijd andere programma’s, of zelfs nieuwe programma’s, waarbij de Lovinklaan Foundation altijd bezig is met het bedenken van een volgende verrijkende ervaring voor medewerkers.”

Blogs