IWD 2024: Accelerating Progress with our Program Managers

07 maart 2024

Het thema voorgesteld door de Verenigde Naties voor Internationale Vrouwendag (IWD) van dit jaar, ‘Investeer in vrouwen: Versnel vooruitgang,’ resoneert diep met de visie van de Lovinklaan Foundation om te investeren in Arcadis en Arcadians om hun volledige potentieel te ontsluiten en betekenisvolle verandering te stimuleren. In lijn met onze kernwaarden van ‘Inspiratie,’ ‘Verbinding,’ en ‘Investering,’ zijn we vereerd om op deze speciale gelegenheid twee uitzonderlijke Program Managers in de schijnwerpers te zetten. Door hun persoonlijke reizen als vrouwen, Arcadians en Program Managers, belichamen Nikki Spapens en Mar Zumaquero veerkracht, vastberadenheid en leiderschap. Nikki’s toewijding aan duurzaamheid drijft ons Sustain Abilities-programma aan, terwijl Mar’s inzet voor innovatie ons Imagine Awards-initiatief voedt. Sluit je bij ons aan om hun prestaties en inspirerende verhalen te vieren, van rolmodellen tot pioniers, terwijl we blijven strijden voor gendergelijkheid en empowerment.

 

Vertel ons over je reis naar je rol als Program Manager:

Nikki: Direct na mijn afstuderen begon ik als duurzaamheidsexpert bij Arcadis in Nederland, en het was ontzettend leuk! Na ongeveer 7 jaar voor klanten te hebben gewerkt, werd ik Program Manager voor onze Global Manufacturing and Technology sector. In deze rol ontmoette ik toegewijde en gepassioneerde collega’s van wie ik veel heb geleerd. Die jaren hebben me echt gevormd tot wie ik nu ben.

Na ongeveer 5 jaar in Client Development te hebben gewerkt, keerde ik terug naar mijn oude liefde, duurzaamheid. Maar dit keer was het voor het wereldwijde duurzaamheidsteam. Hier werd mij gevraagd om het Sustain Abilities-programma te leiden, een online training ontwikkeld door Arcadians voor Arcadians, en ondersteund door de Lovinklaan Foundation.

Mar: Ik ben begonnen in de branche als civiel ingenieur met een passie voor het ontwerpen van een betere wereld. Gedurende mijn carrière bij Arcadis heb ik verschillende facetten van onze branche ervaren, zoals Bedrijfstransformatie, Digitalisering, en nu, Innovatie. Het leiden van de Imagine Awards, waarbij Arcadians worden aangemoedigd om hun meest innovatieve ideeën in te dienen in het programma dat een betere toekomst voorstelt, voelt allemaal in lijn met mijn dagelijkse werkzaamheden.

Wie zijn de vrouwen in je leven die je het meest inspireren?

Nikki: Gedurende mijn tijd bij Arcadis heb ik het genoegen gehad om enkele fantastische vrouwelijke collega’s te ontmoeten. Ze hadden allemaal bepaalde eigenschappen gemeen: ze waren geweldige communicators, niet bang om buiten hun comfortzone te stappen, in harmonie met zichzelf, en eager om te leren. Ik voelde me gezien, zonder oordeel, en waardeerde onze gezamenlijke inspanningen om sterke punten te benutten en zwakke punten aan te pakken.

Mar: Ik heb het geluk gehad om een sterke vrouwelijke figuur in mijn leven te hebben: mijn moeder. Ik heb inspiratie geput uit de ondernemende reis van mijn moeder toen ze haar weg baande in de zakenwereld. Ik word ook geïnspireerd door vrouwen die schadelijke stereotypen trotseren, en jongere generaties laten zien dat inclusiviteit in de branche niet alleen haalbaar is, maar ook voordelig voor iedereen. Ik heb regelmatig contact met vrouwen die voorop lopen in hun vakgebied, met name die met een STEM-achtergrond, uitblinkend in een branche die traditioneel gedomineerd wordt door mannen. Ik leer van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd en laat me inspireren door hun woorden en daden.

Wat was het cruciale moment in je carrière waarop je je als vrouw gesterkt voelde, en hoe heeft dit je perspectief op gendergelijkheid op de werkplek gevormd?

Nikki: Ik had het geluk om vroeg in mijn carrière bij Arcadis een krachtige vrouwelijke leider tegen te komen naar wie ik kon opkijken. Daarnaast heeft het feit dat ik ben opgegroeid in een land dat gendergelijkheid ondersteunt, me altijd het gevoel gegeven dat ik gewaardeerd werd. Dat gezegd hebbende, toen ik ongeveer 16 jaar geleden bij Arcadis begon te werken, waren er weinig vrouwen werkzaam als ingenieurs. Dit bracht zowel uitdagingen als kansen met zich mee. Wanneer ik nu sommige kantoren van Arcadis binnenloop, is het een geheel andere ervaring; er is veel meer vertegenwoordiging van vrouwen als onderdeel van het bedrijf en het is geweldig om dat te zien.

Mar: In 2023, als onderdeel van een conferentie over digitalisering en innovatie, was ik de spreker voor de meest drukbezochte sessie. Dit was niet alleen een persoonlijke overwinning, maar ook een overwinning voor alle vrouwen die de moed vinden om hun standpunten te delen, vooral in omgevingen waar we nog steeds in de minderheid zijn. Het meest bevrijdende moment kwam na de conferentie waar verschillende jonge vrouwen in onze branche contact met me opnamen om te verbinden.

Het thema van Internationale Vrouwendag van dit jaar is “Investeer in vrouwen: Versnel vooruitgang” – wat betekent dit voor jou?

Nikki: We hebben fantastische vrouwen bij Arcadis die een verschil maken en het juiste voorbeeld geven. Ik ben er sterk van overtuigd dat vrouwen een ander element toevoegen aan onze workforce en de manier waarop we werken verbeteren. Terwijl we een omgeving cultiveren die meer acceptatie en begrip bevordert, realiseren we ons dat niet alles op dezelfde manier hoeft te worden gedaan als voorheen. We kunnen deze vrouwen (en andere collega’s met dezelfde mindset) ondersteunen en nieuwe hoogten bereiken!

Mar: In 2023 was ik als spreker bij de meest drukbezochte sessie van een conferentie over digitalisering en innovatie. Dit was niet alleen een persoonlijke overwinning, maar ook een overwinning voor alle vrouwen die de moed vinden om hun mening te delen, vooral in omgevingen waar we nog steeds in de minderheid zijn. Het meest empowerende moment kwam na de conferentie, waar verschillende jonge vrouwen in onze branche contact met me opnamen om verbinding te maken.

Hoe denk je vooruitgang te versnellen voor toekomstige generaties vrouwen?

Nikki: We moeten ervoor zorgen dat we communiceren op een manier die onze vrouwelijke collega’s zich gehoord en gewaardeerd laat voelen. Vaak gebruiken we onbewust trucs en tips in onze communicatie, maar nemen we ooit de tijd om deze inzichten met elkaar te delen?

Ik had eens een geweldige vrouwelijke collega die echt de tijd nam om eventuele uitdagingen die we tegenkwamen in de communicatie te bespreken. Samen brainstormden we over nieuwe oplossingen. Dus, als je je ooit ondergewaardeerd of niet gehoord voelt door een collega of klant, is mijn advies om een collega te vinden wiens perspectief je vertrouwt en mogelijke benaderingen te bespreken die je kunt proberen. Geef niet op als het de eerste keer niet werkt; het veranderen van een negatieve kijk of perceptie van een collega kan tijd kosten!

Mar: Bedrijven spelen een sleutelrol in het stimuleren van de empowerment van vrouwen en gendergelijkheid door vroeg te investeren in vrouwelijk talent. Dit betekent niet alleen het bieden van mentoring of coaching, maar het bieden van de kansen om te slagen en het faciliteren van toegang tot sponsoring om hun carrière te versnellen en ervoor te zorgen dat ze hun volledige potentieel bereiken.

Bijvoorbeeld, de programma’s van Lovinklaan hebben zich altijd onderscheiden door hun streven naar inclusie. In die geest is het voortdurend bevorderen van sterke niveaus van vrouwelijke vertegenwoordiging in alle programma’s cruciaal om relevant te blijven en voorop te blijven lopen.

Als programmamanager zijn tegenslagen en teleurstellingen soms onvermijdelijk. Wat helpt je je focus te behouden en door te gaan?

Nikki: Er zijn ups en downs in bijna elk project. Zelfs bij het ontwikkelen van Sustain Abilities hebben we veel onverwachte omstandigheden moeten aanpakken. Maar deze maken een project veel uitdagender en interessanter om te leiden. Een ding dat ik heb geleerd van uitdagende situaties is dat het heel belangrijk is om transparant te zijn en iedereen op de hoogte te houden. Wanneer dit gebeurt, gaat mijn eerste gedachte als projectmanager altijd uit naar het team. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen zich blijft gesteund en gewaardeerd voelt.

Mar: Het niet uit het oog verliezen van het einddoel en begrijpen waarom ik doe wat ik doe, is cruciaal. Het beste wat je kunt doen is voorbereid zijn op het feit dat dingen niet volgens plan gaan. Weten dat waar je naar toe werkt een positieve impact zal hebben op mensen geeft een sterke reden om teleurstelling te overwinnen en te herstellen van elke tegenslag.

 

News